2011-06-03 15:30:53• hírek • Kocsis Zoltán

Megmondhatod az RMDSZ-nek!

Erdély-szerte mintegy negyedmillió magyar ember véleményét szeretné kikérni az RMDSZ a szövetség eddigi munkájáról, tevékenységéről, megítéléséről, derült ki azon a sajtóbeszélgetésen, amelyre péntek délben került sor a Szatmár Megyei RMDSZ székhelyén.

A találkozón részt vett Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, egyben a Szatmár megyei RMDSZ elnöke, Erdei D. István Szatmár megyei parlamenti képviselő, valamint Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti alpolgármestere, egyben a megyeszékhelyi RMDSZ elnöke.

Csehi nyitóbeszédében leszögezte, hogy a kérdőívek kiértékelésétől nem egy tudományos munka reprezentativitását várják: „Minél szélesebb körben minél pontosabb képet szeretnénk kapni arról, hogy melyek az erdélyi és ezen belül a Szatmár megyei magyarok legégetőbb problémái, prioritásai, elvárásai. Mik azok, amire nekünk, mint a magyar közösség képviselőinek, fokozottan oda kell figyelnünk", mondta.

Erdei kijelentette, hogy a RMDSZ a tavaszi elnökváltás után új utakat próbál járni és ez az egyik oka annak, hogy most ezt a konzultációs folyamatot kezdeményezi. „Emellett személyes véleményem szerint az utóbbi időben mindenki az erdélyi magyarságnak esett, úgy kívülről, mint belülről", mondta a képviselő, részletezve, hogy a kívülről jövő támadások alatt a román pártok, a belülről jövő alatt pedig a konkurens magyar pártok megnyilvánulásait érti.

Kereskényi elmondta, hogy Szatmár megyében 40.000, Szatmárnémetiben pedig 12.000 embert szeretnének megkérdezni. „Konkrétumokra, helyi problémákra és helyi prioritásokra ugyanúgy kíváncsiak vagyunk, mint általános és perspektivikus észrevételekre, javaslatokra", mondta.

Az ominózus kérdőíveket természetesen nem csak a sajtó képviselői tölthették ki a helyszínen: önkéntesek valamint az RMDSZ tagjai, tisztviselői a következő hetekben-hónapokban családokat fognak meglátogatni, illetve rendezvényeken lesznek jelen azzal a céllal, hogy minél többen leírhassák véleményüket.


Erdei István, Csehi Árpád és Kereskényi Gábor
Erdei István, Csehi Árpád és Kereskényi Gábor


Mindhárman kiemelték annak jelentőségét, hogy hétvégén a Családi hétvége keretein belül az RMDSZ sátorban a szövetség képviselői egész nap várják az emberek kérdéseit, véleményét egy-egy kötetlen beszélgetésen. „Megcsináltuk az egész napi beosztást, ott lesz Ilyés Gyula polgármester úr, Csehi elnök úr, megyei illetve városi tanácsosok és jómagam is, mindenki szívesen és érdeklődéssel várunk", mondta Kereskényi.

A kötetlen beszélgetés során szóba került több, az erdélyi magyarság jövőjét érintő stratégiai lépés. Csehi arról számolt be, hogy a romániai fejlesztési régiók átrajzolása esetében Szatmár, Szilágy és Bihar megye mindent elkövet majd, hogy egyazon adminisztratív egységbe kerüljön. Amennyiben Máramarossal kerülne közös egységbe Szatmár, az ugyanis szinte biztosan Szatmár és Szatmárnémeti súlyvesztését jelentené.

Szó esett a szakoktatásról is, melyről Erdei elmondta, hogy mindenképpen szükség van a szélesebb magyar oktatásra, hogy magyar nyelvű szakembereink legyenek. A parlamenti képviselő egyenesen szívügyének nevezte továbbá az önálló állami magyar egyetem létrejöttét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: